Bushido'dan 7 Ders, Savaşçının Yolu

Bushido'dan 7 Ders, Savaşçının Yolu

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2018

Japon kültürü binlerce yıl öncesine uzanır ve bu uzun tarihinde hep savaşta erdeme büyük bir vurgu yapılmıştır. Dünyanın diğer bölgelerinden farklı olarak, Japon bir savaşçı onurlu olmak için erdemli olmalıdır. Bushido kelimesi de tam olarak bundan bahsediyor ve Türkçe’de “savaşçının yolu” anlamına geliyor.

Bu savaşçının yolu ya da bushido kelimesi samuraylar için geçerli olan bir onur kanunundan bahsediyor. Bir prensipler dizisinin de ötesinde davranışlarımızda baskın olması gereken yedi tane değer var. İleri gelen sınıfa mensup kişilerin çok erken yaşlarda bu değerleri öğrendiğini söylerler.

“Herkes en zorlu savaşa girip ölebilir. Bu sıradan bir haydut için kolaydır, ama bir samuray için gerçek kararlılık tarafsız olmaktadır ve gerçek erdem ise yaşamak gerektiği zaman yaşamak, ölmek gerektiği zaman ölmektir.”

– Prens Tokugawa Yoshinobu

Savaşçının yolu aynı zamanda samuray kanunu olarak da bilinir. Budizm, Konfüçyanizm ve diğer Doğu felsefelerinden ilkeler içerir ve hala hayatımızda değerli bir rehberdir. İşte öncelik verdiği 7 erdem ve ders.

1. Cesaret, özgür olmak için gerekli olan erdem

Savaşçının yoluna göre özgür olmanın tek yolu cesaretten gelir. Cesaret, korkuyla eli kolu bağlanmadan dopdolu bir hayat yaşamayı sağlar. Harekete geçebilmeye karar vermek cesaret ister, özellikle de büyük bir eylemse.

savaşta bir samuray

Cesaret körü körüne korkusuzluk değildir. Bir eylemin cesur olması için zekadan ve güçten gelmelidir. Korku hala ordadır ama sizi ele geçirmesine izin vermezsiniz. İşte gerçek cesaret o zaman gelir.

2. Hiçbir zaman kaba olmayın

Savaşçının yolunda nezaket sadece arkadaş canlısı davranışlar göstermek ya da iyi bir terbiye değildir. Aslında başkalarına hatta düşmanlarına bile saygı duymakla güçlü bağları olan bir erdemdir.

Nezaket her şeyden önce ne olursa olsun başkalarına karşı saygılı ve düşünceli olmaktır. Bu da demek oluyor ki hiçbir zaman zalim olmamalı, gereksiz güç gösterisi yapmamalıyız. Bu, kişinin karakterini ve içsel gücünü gösteren bir erdemdir.

3. Her zaman merhametli olmalısınız

İçinizdeki tüm gücü ve kuvveti  herkesin iyiliği için  kullanmalısınız. Savaşçının yolu bize bunu söyler ve dayanışmaya büyük bir değer yükler. İnsan gücünün bir kısmını da bu özellikten alır.

Merhamet sadece bir his değildir, somut eylemlerle gösterilmelidir. Birine yardım edebilecek durumda olduğunuzda etmelisiniz. Eğer yardım edecek bir durumda değilseniz de her zaman denemeli ve bir yolunu bulmaya çalışmalısınız.

4. Her şeyden önce adalet

Savaşçının yolu adalette gri bölge olmadığını söyler. Bu antik bilgeliğe göre adil olan, uygun olanı tespit edip uygun olmayandan ayırmaktır. Uygun olan övgü alır, uygun olmayan ise cezalandırılır.

Adil olmak demek her zaman uygun şekilde davranmak demektir. Yani başka insanlara değil size bağlı olan bir şeydir. Herkes içinde neyin adil neyin adaletsiz olduğunu bilir. Bu yüzden sadece kendi rehber ışığınızı izlemelisiniz.

gün batımında bir samuray

5. Sadakat güçlü ve asil ruhlara özgüdür

Bir kişinin söylediği ya da yaptığı tamamen kendisinin bir parçasıdır. Bu yüzden sonuçları da ona aittir. Bir şey söylemeden ya da yapmadan önce her zaman büyük bir sorumluluk hissetmelisiniz.

Sadakat her şeyden önce kendine sadık olmaktır. Tutarlı olabilmektir. Bu bağlamda, söylediklerinizin de arkasında durmaktır. Sadakat sadece güçlü ve asil ruhlara özgüdür.

6. Sözünüz ve dürüstlüğünüz

Bir samurayın sözü onun için büyük önem taşır, sadece konuşmak için konuşmaz. Bu yüzden de savaşçının yolu, sözlerin eylemlere tamamen denk olduğunu söyler. Bir şey söylediğiniz zaman onu zaten yapmış olmakla denk olmasıdır.

Bu felsefe söz vermenin değerinden kurtulur çünkü söz vermeye gerek yoktur. Bir şeyi yapacağınızı söylemeniz, yapmaya kararlı olduğunuzu göstermeye yeterlidir. Bu da sadece kendine ve başkalarına karşı tamamen dürüst olabilenler için mümkündür. 

7. Onur insanı yüceltir

Savaşçının yoluna göre en büyük erdem onurdur. Onurlu biri olmak ne olursa olsun dürüstçe yaşayabilmek demektir. Diğerleri onaylasa da onaylamasa da yapmanız gereken şeyi yapmak ve değerlerinizin arkasında durmaktır.

samuray

Onur kendinize olan saygınızla beraber gelir. Bu da kendini etik olmayan ya da utanılacak bir durumun içine sokmamak anlamına gelir. Onur bu felsefede öyle önemlidir ki onurunuzu kaybettğinizde geri kazanmanın tek yolu kendi hayatınıza son vermektir.

Savaşçının yolunun en ilginç kısımı ise bu kadar eski bir ahlaki kanun olsa da ortaya koyduğu değerlerin hala bizimle olmasıdır. Hepimiz bu samuray ilkelerini her çelişkide ya da çatışmada kullanıyor olsaydık dünya çok farklı bir yer olurdu.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Goetz, J. L., Keltner, D., & Simon-Thomas, E. (2010). Compassion: an evolutionary analysis and empirical review. Psychological bulletin136(3), 351.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.