Boş Yuva Sendromu ile Başa Çıkmanız için 7 Strateji

Boş Yuva Sendromu ile Başa Çıkmanız için 7 Strateji
María Prieto

Yazan ve doğrulayan psikolog María Prieto.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Çocuklar hem bir tatmin kaynağı ve hem de birer endişe kaynağıdır. Büyüyüp, evden ayrıldıkları zaman, ebeveynler “boş yuva sendromu” olarak bilinen durumdan muzdarip olabilirler. Boş yuva sendromu, terk edilme hissi ve kimlik kaybı ile karışan yalnızlık, hüzün ve melankolinin bir kombinasyonunu ifade eder.

Boş yuva sendromunu şekillendiren eden somut durumlar, bir aileden diğerine farklılık gösterebilir. Ebeveynlerin, çocukları evden ayrılırken sahip oldukları hisler de değişir.

Tüm ailelerin boş yuva sendromu yaşamadıklarını da unutmayın. Meydana geldiğinde, çok farklı dereceleri vardır. İlişkinin sağlam bir temeli varsa ve duygusal bağlar korunursa, bunun gerçekleşmesi daha zordur. Bu memnuniyetsizlik ve terk edilme duygusu yoksa, bu sendrom kolay kolay yaşanmaz.

Boş yuva sendromu zor bir süreçtir

Diğer taraftan, çocukların varlığı, çiftin birlikte kalmasının ana sebebi ise, boş yuva sendromu daha çetin geçer. Çocuklarınızla uğraşmaktan, gündelik hayatı kaçırmak normaldir. Dahası, evden çıktıklarında güvenlikleri konusunda endişelenmeniz de gayet olağandır. Kendi ayakları üzerinde durup duramayacaklarını merak ediyorsunuz. Bu durum ebeveynlerde strese ve hatta depresyona neden olabilir.

Tüm uzmanlar bunun gerçek bir bozukluk olduğu konusunda hemfikir değiller. Hatta bazıları da sendromun varlığını bile inkar eder. Ancak, bu geçişin ebeveynler ve çocuklar için büyük bir değişiklik olduğu açıktır.

“Ailem benim gücüm ve zayıflığım.”

– Aishwarya Rai Bachchan

kadın üzgün üzgün duruyor

Böylece çocuklar yuvadan ayrılırlar. Artık ebeveynlerinin evinde yaşamıyorlar. Bu nedenle, ebeveynlerin hayatlarını yeniden tasarlamaları ve bu değişimin onları mümkün olduğunca az etkilemesi için harekete geçme zamanı gelmiştir. Ebeveynler içinde bulundukları yeni durumu anlamalı, kabul etmeli ve en iyisini yapmak için en iyisini denemelidir.

Evliliğinizi güçlendirmek için bir zaman dilimi

Çocuklar evde olduğunda, evliliğiniz genellikle arka sıraya konur. Bu zaman, ilişkiniz üzerinde çalışmak için harika bir zamandır. Samimi anları yeniden keşfedebilir ve keyif aldığınız hobilere yönelebilirsiniz.

Egzersiz yapın ve aktif olun

Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak için asla geç değildir. Egzersiz yapmaya başlamak için asla çok yaşlı değilsiniz. Dayanıklılık, esneklik ve denge, aktif ve yaşlanmayı zarif bir şekilde sürdürmek için üç temel alandır. Düzenli egzersiz, rahatlamanızı ve sağlığınızı korumayı kolaylaştırır.

Çocuklarınızın özerkliğine saygı gösterin

Çocuklarınızın büyüdüğünü kabul etmelisiniz. Artık karar vermek için ebeveynlerine ihtiyaç duymazlar. Çocuklarınızla nasıl yetişkin bir ilişkiye sahip olduğunuzu öğrenmek, ilgili herkes için çok sevindirici olabilir.

Boş zamanların tadını çıkarın

Çocuklar evde iken yapamayacağınız etkinliklere tekrar yönelmenin zamanı geldi. Keyif aldığınız işleri yapmak için bu vaktin avantajlarından yararlanın. Evde çocuklarınız olduğunda, her gün kendi hobilerinize ve eğlencenize ayıracağınız bir zaman fırsatı olmaz.

Sevdiğin bir hobiye başlayın. Kendinize biraz zaman ayırın. Bu, zihninizin meşgul olmasına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, yalnızlık ve üzüntü ile boğulmuş hissetmek daha zor olacaktır.

“Evlilik harika bir kurumdur, ama kim bir kurumun içinde yaşamak ister ki?”

– Groucho Marx

adam kadın ve sahil

Sosyal hayatınıza daha fazla zaman ayırın

Emeklilik ve evden ayrılan çocuklar yalnız bir yaşama yol açabilir. Bazen emekliler sosyal olarak izole edilir. Bundan kaçınmak için aktif kalın. Bir kursa veya atölyeye kaydolun. Bir klübe katılın veya yaşlı yetişkinler için bir merkezi veya diğer programları ziyaret edin. Bütün bunlar sağlığınız ve esenliğiniz için iyidir. Benlik saygısını artırır ve güzel bir şekilde yaşlanmanıza yardımcı olur.

Pozitif kalın

Çocuklarınız evden ayrıldıktan sonra üzgün hissetmeniz gayet normal. Bununla beraber, değişimin olumlu yönlerini araştırmaya ve sadece olumsuz konulara odaklanmamaya çalışın. Yaptıkların bir karar almak olduğunu düşünün ve onlar için iyi düşünün. Bu sizi de mutlu edecektir.

Hala bir ebeveynsiniz

Çocuklarınızın bağımsız olması ve artık sizinle yaşamiyor oluşu, onlarla iletişiminizi kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Ebeveyn olmaktan vazgeçmeyeceksin. Ebeveynliğin bu yeni aşamasında, çocuğunuzun ihtiyaçlarını yeni yaşamlarında yerine getirmenin yollarını bulmaya çalışın. Hala onlarla yakın temas kurabilirsiniz, bu da hala hayatınızın önemli bir parçası olduğunuzu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bu yeni yaşam aşaması olumlu bir ışıkta görülebilir. Çocuk-ebeveyn ilişkisinin gelişmesi için bir fırsat olarak düşünün.

Genç yetişkin nüfusun büyük bir yüzdesi şu anda iş güvensizliğinden ya da işsizlikten muzdarip. Gelecekte de durum pek parlak görünmüyor. Yaşlanan bir nüfus ve esas olarak 30 yaş civarındaki insanları etkileyen ekonomik bir bunalımda, bağımsız olmak giderek daha karmaşık hal alır.

Yaşlanan nüfus baskıcı bir konudur. Bu, birçok genç yetişkinin ailelerini evden çıkaramayacağı anlamına gelir. Bununla birlikte, boş yuva sendromunu negatif bir şekilde besler.

Çocukların evde yaşama kolaylığı, istihdamın azlığı ve ev konforu, birçok ebeveynin çocuklarının her zaman onlarla birlikte olacağını düşünmelerine neden olmaktadır. Sonuç olarak, pek çoğu, çocukları nihayet evden ayrılırken, bu durum ile yüzleşmek  için hazırlıksızdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.