Logo image
Logo image

Başarılı İnsanların Geride Bıraktıkları 5 Kötü Alışkanlık

3 dakika
Başarılı İnsanların Geride Bıraktıkları 5 Kötü Alışkanlık
Son Güncelleme: 09 Şubat, 2017

Başarılı insanların alışkanlıklarını anlamak, başarıya ulaşmamıza yardımcı olabilir. Siz ve hedeflerinizin arasına giren kötü alışkanlıkları tanımak da faydalı olabilir.

Hayranlık duyduğumuz kişileri örnek almak, yalnızca iyi alışkanlıklarını öğrenmek değil, gerilerinde bıraktıkları kötü alışkanlıkları da bilmektir.

Aşağıda tıpkı sizden öncekilerin yaptığı gibi arzuladığınız başarıya ulaşmak için vazgeçmeniz gereken beş yaygın kötü alışkanlıktan bahsedeceğiz.

1. Uykuda cimri davranmak

Üretici gibi gözüken çoğu insan “gece gençtir” denilen kavrama bağımlıdır. Gece geç uyumaktan hatta sabaha kadar çalışmaktan memnuniyet duyarlar.

Ne var ki birkaç istisna dışında başarılı insanlar kaliteli uykudan mahrum kaldığınız takdirde başarılı olmanızın imkansız olduğunu bilirler. Dahası, başarılı kişiler genellikle erken kalkarlar. Yeterince uyumanın yanında iyi uyumanın da gerekli olduğunu bilirler.

Bu nedenle, gençleştirici bir uyku çekebilmek için erkenden yatmaya dikkat ederler. Böylece erkenden kalkarak hevesle güne başlayabilirler.

“Gerçekten başarılı olmak için kendinize bu dört soruyu sorun: Neden? Neden olmasın? Neden ben değil? Neden şimdi değil?”

– James Allen

Some figure

2. Sürekli sosyal medyaya bakmak

Bilgisayarda çalışmak ya da çalışırken akıllı telefon kullanma gerekliliği, sık sık sosyal medyaya bakma isteğini uyandırabilir. Dikkatinizi dağıtan yalnızca sosyal medya değildir, kişisel ve anında mesajlaşma uygulamaları da bu özelliktedir.

Başarılı insanlar, çalıştıkları esnada dışarıdan gelen tüm dikkat dağıtıcı unsurları unutma becerisine sahiptir. 

Sosyal medya normal bir günde insanların 45 ila 60 dakika kaybetmesine neden olmaktadır. Bu da toplamda büyük miktarda boşa geçen zamana karşılık gelir.

Sosyal medyanın dikkatinizi dağıtmasını engelleyerek hem gün ve hafta boyunca zaman kazanır hem de yaptığınız işe daha iyi konsantre olarak daha verimli ve üretken çalışırsınız.

3. Bilgisayarda çalışırken birden fazla pencere açmak

Verimli ve üretken olabilmek için her bir işe ayrı ayrı odaklanmak gerekir. Bilgisayarınızda çalışırken çok sayıda pencere açıksa ve bunların her biri farklı bir şeyle ilgiliyse, dikkatiniz dağılır ve yaptığınız işi unutursunuz.

İnternette işinize yarayacak bir şey bulduysanız ve bunu unutmak istemiyorsanız yer işareti koyun veya ekrandan kaldırıp daha sonra bakabileceğiniz bir şekilde kaydedin.

Sorun, reklamlar ve otomatik açılan pencereler ise bunları engellemenin bir yolunu bulun.

4. Sürekli e-postanızı kontrol etmek

Birçok insan e-posta kutularıyla her gün mücadele ediyor. Sürekli mesajlar geliyor ve bunlar konsantrasyonunuzu bozmakla kalmayıp kimi zaman dikkat ve eylem de gerektiriyor. Fakat her gün onlarca e-mail alan kişiler bile bu mücadeleyi kolayca kazanabilir.

Çok başarılı insanlar, e-maillerine bakmak için her gün belli bir zaman ayırırlar ve bu zamanı aşmazlar. Bu alışkanlık sayesinde zamanlarını daha iyi organize edebilirler ve önemli işlere ayırmaları gereken zamanı iyi değerlendirebilirler.

Bu önemli görevlerden biri e-posta ile ilgiliyse, e-postaların konularını okuyup sadece ilgili ve/veya acil olanları açmanız iyi bir strateji olacaktır. Diğer e-postaları ise belirlediğiniz zamanda inceleyin.

Some figure

5. Yapacaklar listesine çok fazla şey koymak

Yapacaklar listenizi aşırı doldurmak çok yaygın bir hata. Birçok insan, daha fazla şey yapmanın daha fazla şey başarmak anlamına geldiğini sanmaktadır ve böyle yaparak başarılı olacaklarını düşünmektedir. Ancak bu büyük bir hatadır. Önemli olan çok şey yapmak değil, önemli ve anlamlı görevler yapmak ve bunların hepsini iyi yapmaktır.

Günlük görevlerinizi düzenleme sanatında ustalaşmış dahi olsanız, en önemli ve temel görevler ile sorumlulukları seçmeyi de öğrenmelisiniz. Bu tür görevlere öncelik vermeli ve sırf yapmış olmak için yapmamalısınız.

Ajandanızı yapılacak ekstra işlerle doldurmayın, halihazırda başlamış olduğunuz işlerin değerini de küçümsemeyin. Hepsini sizi ilerletecek şekilde tamamlayın.

Gerçekçi görevlerin bir listesini yapın ve her biri için ayrı bir zaman ayırın. Böylece her işinizi eksiksiz ve dikkatiniz dağılmadan tamamlayabilirsiniz.

Şunu hiç unutmayın: Başarı, olasılık gibidir. Ne kadar çok denerseniz, başarma şansınız da o kadar yükselir.