Logo image
Logo image

Aşkta Güvensizlik İşaretleri

3 dakika
Aşkta Güvensizlik İşaretleri
Tarafından yazılmıştır Julia Marquez Arrico
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Birine aşık olmak büyük bir adım atmak ve mahreminizi birisiyle paylaşmanız demektir. Bu nedenle bazı insanlar aşkta güvensizlik yaşarlar. Çünkü sevmek güvenmektir, kendinizi bırakıp karşınızdaki kişiye açılmaktır.

İlişkiniz kendinizi ifade edebileceğiniz ve aynı zamanda kendiniz olabileceğiniz güvenli bir alan olmalıdır. Eğer durum bu değilse güvensizlikler ve şüpheyle dolarsınız. Bu makalede ilişki içerisindeki insanların deneyimleyebileceği aşkta güvensizlik işaretlerinden bahsedeceğiz.

Eğer biriyle tanıştıysanız ve onu çok sevdiyseniz fakat sonra size zarar vereceğine dair güvensizlik veya korku hissettiyseniz ve bir bağ bile kurmadan vazgeçtiyseniz aynı zamanda aşkta güvensizlik de yaşıyor olabilirsiniz. Bir başka deyişle daha yeni tanıştığınız birisinden “kaçmak” net bir güvensizlik işaretidir. Fakat aşta gözden kaçan başka güvensizlik işaretleri de vardır.

Aşkta güvensizliğin ilk işareti: kontrol ve kıskançlık

Aşkta güvensizlik yaşadığınızın bir işareti de her şeyi, ya ilişkini kendisini (çiftlerin birlikte yaptığı şeyler) veya partnerinizi (ne yaptıkları veya yapmadıklarını) kontrol etmeye çalışmaktır. Bazı insanlar tehlike altında hissetmemek adına kontrolü eline almaya dair dürtüsel bir ihtiyaç duyar.

Bir kişi partnerini kontrol etmek istediğinde bu genellikle güvensiz hissettikleri içindir. Kontrol etme ihtiyacı aynı zamanda obsesif kompülsif bozukluk gibi daha derin psikolojik sorunlar anlamına da gelebilir.

Some figure

Dahası, aşkta güvensizlik kıskançlık olarak vücut bulur. Kıskançlık güvensizliğe dair en temel işarettir. Partnerine güvenen ve özgüveni olan insanlar da zaman zaman kıskançlık hissedebilir fakat kesinlikle çok daha nadir hissederler ve bu kadar güçlü hissetmezler.

Kıskançlıktan kaçınmanın iyi bir yolu da ona yol açan tüm davranışları durdurmaktır. Örneğin partnerinize nerede olduğunu sormak, hangi saatte oraya gideceğini sormak, sürekli sosyal medyasını kontrol etmek vb.

Sürekli sevgi görmek istemek

Sevgilinizin size sevgi göstermek için yaptığı her şeyin sürekli farkında olmak güvensizlik işaretidir. Herkes kendini özel ve seviliyor hissetmek ister fakat partnerinizin tatlı şeyler yaptığı her anı takıntılı bir biçimde saymak normal değildir. Sevgi göstermek için partnerlerinin yaptığı şeyleri ölçen ve karşılaştıran ve hatta partnerlerinden “seni seviyorum” demelerini veya sevgilerini ölçmelerini bile isteyen insanlar vardır.

Benzer şekilde aşkta güvensizlik yaşayanlar “beni arkadaşlarını sevdiğin gibi sevmiyorsun” veya “yalnız kaldığımızda sevgi göstermiyorsun, ama herkesin ortasında gösteriyorsun” gibi şeyler söyleyebilirler. Bunların hepsi korku, güvensizlik, düşük özsaygı işaretleridir. Fakat bunu her zaman yapmıyorsanız ve gerginlik yaratmıyorlarsa bu yorumlarda bulunmak gayet normaldir.

Waterloo Üniversitesinden Dr. Megan McCarthy’nin yürüttüğü bir araştırma düşük özsaygılı insanların partnerlerini rahatsız etmemek için ihtiyaçlarını sakladıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu sağlıklı bir bağ kurmada sorunlara neden olmaktadır. Nihayetinde suçlamalar, eleştiriler ve rahatsızlık hisleri ortaya çıkacaktır.

Some figure

Fikrinizi söylememek ve tartışmadan kaçınmak

Tartışmak ve partnerinizle aynı fikirde olmamak aslında sağlıklıdır. Hatta, anlaşmazlıklar ve farklı fikirler karşınızdakinin ihtiyaçlarının sizinkilerden farklı olduğunu anlamak adına önemlidir.

Birçok insan tartışmalardan kaçınmaya çalışır, çünkü bunun bir zayıflık göstergesi olduğunu düşünürler. Sonuç olarak ise fikirlerini belirtmezler ve sadece partnerlerinin sözlerini destekleyen sohbetler yapmaya çalışırlar.

Kısa vadede iletişime faydalı olabilecek bu alışkanlık uzun vadede çifte zarar verir. Aşkta güvensizliği ortadan kaldırmaktan çok uzak olan istemliliğin eksikliği aslında işleri daha da kötü hale getirir.

Güzel haber ise bu bahsettiğimiz üç işaret sadece aşkta güvensizlik tespit etmek için yararlı değildir. Onların farkında olmak ve onları değiştirmeye çalışmak bu güvensizliğin ortadan kaldırılmasına bile yardımcı olabilir. Nihayetinde bir ilişkide olmak destek almak için iyi bir yoldur, eğer partnerinizin yanında kendiniz olabiliyorsanız. Fakat eğer yeterince güven yoksa gerginlik de yaratabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stackert, R. A., & Bursik, K. (2003). Why am I unsatisfied? Adult attachment style, gendered irrational relationship beliefs, and young adult romantic relationship satisfaction. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(02)00124-1
  • Kurdek, L. A. (2002). On being insecure about the assessment of attachment styles. Journal of Social and Personal Relationships. https://doi.org/10.1177/0265407502196005
  • Domingue, R., & Mollen, D. (2009). Attachment and conflict communication in adult romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships. https://doi.org/10.1177/0265407509347932