Acı Veren Duygusal Düğümleri Çözmek

Acı Veren Duygusal Düğümleri Çözmek
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Duygusal düğümler enerjinizi, özgürlüğünüzü ve büyüme kapasitenizi sizden çalar. Bu bağlar, duygusal yaralardan, boşluktan, acı dolu ilişkilerden ve bitmeyen döngülerden oluşur. Bu zihinsel düğümlerden kendinizi kurtarmak için psikolojik açıdan çok sağlam olmalısınız. Ancak o zaman acı veya korku duymadan ilerleyebilirsiniz.

Zamanla yanınızda taşıdığınız varoluşsal bagajın acı çekmenize sebep olduğunu fark edebilirsiniz. Geçmişteki çözülmemiş sorunlar duygusal bağlarınızın içine girmiş olabilir. Bu sorunlar, ayrılmak zorunda kaldığınız karmaşık bir ilişkiniz, bir kayıp yaşamış olmanız veya çocukluk travmasıyla yaşamanız olabilir.

Duygusal düğüm veya duygusal bağ benzetmesi çok uygundur. Bir şekilde bu psikolojik durumlar beyninize acı veren bir baskı yaratır. Kalbinizi bunaltır ve sizi boğar çünkü sizi geçmişte sıkışıp kalmaya zorlar. Böyle tehlikeli bir durumda yaşadığınız andan yararlanma yeteneğinizi kaybedersiniz. Potansiyelinize ulaşmak zorlaşır.

“Bir düğümün nerede olduğunu bulamadan onu çözemezsiniz.”

– Aristoteles

düğümlü halat

Duygusal düğümler: Kendi kendine iyileşmeyen yaralar

Duygusal düğümler kendi kendine çözülemezler. Bazen sadece çekiştirmek yetmez. Bu düğümlerin çoğu, düşüncelerinizin, korkularınızın ve endişelerinizin biriktiği karmaşık ve girift düğümlerdir. Her geçen gün daha fazla baskı yaratır ve daha fazla acı çekilmesine sebep olurlar.

Gestalt Psikolojisi bu tür durumlarla ilgilenir. Bu düşünce okulu insanların karmaşık bir durumla yüzleşmeleri ve bu durumun üstesinden gelmeyi başaramamaları halinde ortada çözülmemiş bir şeyin kalacağını söyler.

Bu geçmek bilmeyen bir ağrı veya gitmeyi reddeden bir rahatsızlık olabilir. Hepsi bitmemiş bazı şeylerin olduğunun kanıtıdır. Yanınızda taşıdığınız duygusal bir yük gibidir.

Benzer şekilde, daha az önemli olmamak kaydıyla, duygularınızın onu içinde taşıyan şeye – vücudunuza – belirgin bir etki yaptığını unutmamalısınız. Sonuç olarak duygusal düğümler sizi felç olmaya veya kaçmaya eğilimli hale getirir.

Bu düğümler işkence gibi olabilir. Kaslarınızı, sindirim sisteminizi, kardiyovasküler sisteminizi etkiler. Ayrıca bu baskı tembelliği de artırır. Eğer hiçbir şey yapmazsanız düğüm daha karmaşık hale gelir. Eğer kendi kendine çözülmesini beklerseniz iki kat karmaşık hale gelecek ve daha sıkı bir düğüm oluşacaktır.

denizin içinde genç çocuk gün batımı

Duygusal düğümleri nasıl çözeceğinizi öğrenin

Sizin hiç başınıza gelmedi mi? Ayakkabılarınızın bağları veya kulaklıklarınız o kadar birbirine dolaşır ki bir an için sabrınızı kaybedersiniz. Ancak bildiğimiz tek bir şey varsa o da şudur, karmaşık bir düğümü çözmenin en iyi yolu nasıl birbirine girdiğine dikkatlice bakmaktır.

Sonrasında yavaş yavaş itinayla düğümü bir bir ilmeklerden geçirerek çözebilirsiniz. Yavaşça açar kulaklığı eski haline getirirsiniz. Aynı şey duygusal düğümler için de geçerlidir.

Elbette de siz, eski siz olmayacaksınız. Bu duygusal labirentler kalıcı değişime neden olur ama iç yapımızı güçlendirirler. Duygusal ipliğin birbirine dolanan düğümlerini açmak için hangi teknikleri kullanabileceğinize bir bakalım.

Acı ve acı çekmek aynı şey değildir

Buda acının kaçınılmaz olduğunu acı çekmenin ise isteğe bağlı olduğunu söylemiştir. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Gestalt Psikolojisi insanların hayatlarını sıklıkla iki tür ok kalplerine saplanmış şekilde geçirdiklerini söyler.

  • İlk ok kimsenin kaçınamayacağı oktur. Bu özgün bir yaradır, bir kaybın acısı, hayal kırıklığı veya ayrılık gibi.
  • İkinci ok ise acı çekmektir. Bu oku genellikle biz kendimize batırırız. Yaralarımıza ve acımıza tutunuruz ancak onlar için sorumluluk almayız. Eski defterleri kapatmak yerine anılarımızla her gün besleriz.

Duygusal düğümler incitir ama içsel yaranızı kabullenerek acı çekmeye son verebilirsiniz. Bu acınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Halihazırdaki duygularınız ve ana odaklanmanın önemi

Duygusal düğümler, geçmişte yaşanmış bir veya birden fazla olayın sonucudur. Ancak bir şeyi kavramak önemlidir: Olan olmuştur ve siz artık bunu değiştiremezsiniz. Değiştirebileceğiniz şey şu andaki hislerinizdir. Acınızı sükunete, korkunuzu güvenliğe, anksiyetenizi huzura dönüştürün.

Halihazırdaki duygularınızı tanımlamayı öğrenmelisiniz. Size acı veren şeyin ne olduğunu tanımlayın. İster korku olsun, ister endişe, özlem veya üzüntü olsun duygusal düğümünüzü oluşturan duyguların adını koyun…

Eğer duygularınızı tanımlar ve onlarla ilgilenirseniz, kendinize bir döngüye son verme şansını vermiş olursunuz. Sonunda kendinizi düğümden kurtarabilirsiniz.

eline mavi kelebek konan kızıl saçlı kadın

Hayatınızın sorumluluğunu alın

Gestalt Psikolojisi bütüncül bir yaklaşım benimser, insanların sorunlarını etraflı bir şekilde anlamaları için uğraşır. Bu yüzden kalbinizde ve beyninizde neler olup bittiğinin farkında olmak için çalışmanız çok önemlidir. Kendiniz için samimi olarak sorumluluk hissetmeniz çok büyük önem taşır.

Bunu başarmak için her daim dikkatinizi duygularınıza vermelisiniz. Ne de olsa duygusal bir düğüm bir şeyleri görmezden gelmenizin sonucudur. Bir şey için sorumluluk üstlenmediniz ve o artık bir aksaklığa dönüştü.

Her zaman kızgınlıklarınızla, endişelerinizle, anksiyetinizle ve korkularınızla ilgilenin. Duygusal yaşamınızla ilgili farkındalığınızı artırın. Acıdan ve korkudan kaçmamayı öğrenin. Aksi halde, görmezden geldiğiniz her bir duygu daha sonra sorunlara yol açacak karmaşık bir ağın içine karışır. Düzeltebilirsiniz – hala zamanınız var.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.