Sizi Ne Motive Ediyor, Öğrenin

Sizi Ne Motive Ediyor, Öğrenin

Son Güncelleme: 30 Ocak, 2017

Her sabah yatağımızdan kalkıp sorumluluklarımız ve hedeflerimize konsantre olabilmemiz için motivasyona ihtiyacımız vardır. Ama kimi zaman doğru motivasyonu bulmakta güçlük çekeriz. Çoğu zaman, hayatımız bize anlamsız gelir, uğruna savaştığımız hiçbir şeyden karşılık alamayız ve eskiden görebildiğimiz düz yol bize artık tehlikeli kıvrımlarla donanmış gibi gözükür.

“Kişisel motivasyonun sırrı, şu dört kelimede gizli: merak, güven, cesaret ve kesinlik.”

– Walt Disney

Bizi motive eden şeyleri keşfetmek çok zor bir iştir çünkü sürekli olarak başkalarını veya yaptıklarımızı motivasyonumuzun merkezine koymaya çalışırız. Fakat çoğu zaman motivasyonumuzun içimizden gelmesi gerektiğini fark etmeyiz.

Dolayısıyla, kendi içimize bakmasını öğrenmeliyiz. Bunun için de güven ve dirayete ihtiyacınız vardır.

Motive edici güç

Motivasyon sayesinde istediğiniz her şeyi gerçekleştirebilirsiniz. İstediğiniz kadar yükselebilirsiniz. Fakat bu motivasyonu korumak için onu beslemeniz gerek. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

  • Yaptıklarınızda anlam bulun.
  • Başarmak istediklerinizde dirençli olun.
  • Güçlerinizi belirleyin.
  • Sizin için neyin önemli olduğunu, önce neyi başarmak istediğinizi düşünün.
  • Dilediğinizi başarabilmek için adımlarınızı sırayla atın.

Bütün bu adımlar, motivasyonunuzu korumanıza ve ilerlemek için gerekli gücü bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu, istediğinizi başarmanız için dirençli olmanızı sağlayacak kuvvet olacaktır.

daga-dogru-bisiklet-suren-adam

Daima gerçekçi olmak önemlidir. Motivasyon, gerçekleşmeyecek hayal ve hedeflerden değil gerçekleşebilecek olanlardan beslenir. Bunlar hemencecik gerçekleşecek hayaller değildir ama adım adım ve emin bir şekilde başaracağınız hayallerdir.

Peki, belli bir noktada kendimizi motive etmeyi başaramazsak ne olur? Endişelenmeyin. Motivasyon eksikliği yaşamak doğru zamanda kendinizi tekrar motive etmeniz için sizi hazırlayacaktır.

Tekrar ayağa kalkacak cesaretiniz olduğu sürece düşmek kötü bir şey değildir.

Fakat dikkatli olun! Motivasyon eksikliği, yenilenmeniz için fırsat olarak kullanılmalıdır, moralinizi düşürmek için değil.  Böylece ayağa kalkma gücünü bulur, motivasyon gücünüzü en iyi şekilde kullanmasını bilirsiniz.

İşin Sırrı Kendimizi Motive Etmektir

Sevdiğimiz bir şeyi yapıyorsak, bizi aktif, zinde ve ilgili tutan bir projede yer alıyorsak, motivasyonumuzu koruyabilmemiz çok kolaydır. Peki ama bunun tam tersi olduğunda ne yapmalıyız?

motive-kadin-gundogumu

Kendimizi motive etmek, düşünmemiz gereken ilk şeydir. Dışarıdan aldığımız motivasyon geçicidir, motivasyonu kendi içimizde bulmadığımız sürece çok sürmeyecektir.

Bu sürece destek olmak için motivasyonumuzu yükseltecek ve gerektiğinde güç bulmamızı sağlayacak bazı prensiplere uymalıyız.

  • Acılarınızın sizi yere sermesine izin vermeyin, hemen ayağa kalkın; duygular zamanla hatıraya dönüşür.
  • Bunun kolay olacağını kimse söylemedi, başarmak istediğiniz her şey için çaba harcamalısınız; fakat böylece başarınızın tadını daha iyi çıkarırsınız.
  • Hayallerinizi gerçekleştirmek için onları gözünüzde canlandırın. Hayalde kalmalarına izin vermeyin, gerçekleştirin!
  • Kendinizi sürekli gelişmeye zorlayın.
  • Rutininizin dışına çıkıp her gün yeni bir şey deneyin.

Bu prensipler sayesinde her sabahı ayrı bir sınav olarak göreceksiniz. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için bu çok önemli. Hedefleriniz gözlerinizin önünde yok olup giderken öylece oturup olanlara seyirci kalmayın.

“Kendimizi motive etmeyi öğrenmezsek, dışarıdan aldığımız motivasyon hiçbir işe yaramaz.”

– Bernardo Stamateas

Hepimiz, kendimizi nasıl motive edeceğimizi biliyoruz. Asıl sorun, motivasyon eksikliğinin kolayımıza gelmesi. Her şey gibi, iyi bir şeyi elde etmek güçtür. Motivasyon gücümüzü kazanmak bize uğruna çalıştığımız şeylerin tadını çıkarma fırsatını verir.

İstediğinizi elde etmek için iç motivasyonunuzu bulun, güçlü olun ve unutmayın, emeklerinizin karşılığını alacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.