Reddedilmenin Üstesinden Nasıl Geliriz

Reddedilmenin Üstesinden Nasıl Geliriz

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2016

Reddedilme hissi çok acı verici bir duygudur. Bir çok kez reddedilmiş olsanız bile, her defasında kabul etmek çok zordur.

Bazen, reddedilmemek uğruna, karşımızdakinin olmamızı istediği kişi olmaya çalışarak kendimize ihanet ederiz. Bize diğer insanlar tarafından kabul edilmek ve onaylanmak öğretilmiştir, bu yüzden reddedilmekten sanki bir hastalıkmış gibi kaçınırız.

İki tip reddedilme vardır: başka toplum tarafından dışlandığımız dışarıdan reddedilme ve zihnimizde yaşadığımız içeriden reddedilme.

Dışarıdan reddedilmekten kaçamayız. Biz başkalarını kaç defa reddettik? Dürüst olalım… Eminiz ki hepimiz bir noktada birilerini reddettik. Dışarıdan reddedilme ile yüzleştiğimizde hiç bir şey yapamayız, sadece kendimizi reddedilmeye duyarsızlaştırıp bunu yok saymaya çabalayabiliriz.

Öte yandan, içeriden reddedilme konusunda ne yapabiliriz? Bu çok daha zordur. Bu reddedilme zihnimizdedir, bu reddedilmeyi hak ettiğimiz inancıdır. Bu, aşılması en zor türdür. Bu toksik bir reddedilmedir.

Reddedilme bizi nasıl etkiler

Reddedilme duygusu bizi aşırı derecede duygusal ve hassas biri haline dönüştürür. Her şeye karşı çok hassas oluruz, bazen şakaları bile ciddiye alır ve alınırız.

Reddedilme ayrıca bizi güvensiz insanlara dönüştürür. Eğer kabul görmezsek, bu dünyada yer bulamayacağımıza inanırız.

Son olarak, reddedilme kendimize ihanet etmemize neden olur. Kendimizle ilgilenmez, kendimiz için endişelenmeyiz. Dahası, reddedilme duygumuzu etrafımızdakilere de bulaştırırız. Bu, olumsuz bir kısır döngüdür.

Reddedilmekten nasıl kurtuluruz

Olumsuz tüm düşüncelerden kendimizi kurtarmak için ne yapmalıyız?

Bilgeliğinizi kullanın

Reddedilme karşısında akıllıca davranın. Böyle hissetmenize neden olan şey nedir? Büyüyor musunuz? Hayır, değil mi? Kendinizi engelliyorsunuz, hem de çok saçma bir şekilde. Kimse sizi reddetmiyor, bunu siz kendinize yapıyorsunuz. Kendinize güvenin, aklınızı kullanın! Reddedilmeyi reddetmeye karar verin ve hayattan keyif almaya bakın.

Kendinize yatırım yapın

Tıpkı başka birini sevebilmek için önce kendinizi sevmeniz gerektiğinde olduğu gibi; reddedilme konusunda da aynısını yapın. Kendinizi kabullenin ve sonra diğerlerini kabullenin. Hatalarınızı veya suçluluk duyduğunuz diğer şeyleri reddetmeyin. Siz de insansınız! Kendinizi affedin ve sahip olduğunuz iyi şeyleri düşünün.

Kendiniz hakkında iyi konuşun

Başkaları hakkında nasıl iyi şeyler söyleyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Peki ya kendimiz? Bunu yapmak neden bu kadar zor? Bizi engelleyen bir şey var, kendimizden iyi bir şekilde bahsetmeyi hak etmediğimizi düşündüren bir şey… Güçlü yanlarınızı, potansiyelinizi, sahip olduğunuz tüm iyi şeyleri bir düşünün. Diğer insanlara bunları anlatın ve tabii ki kendinize de! Kendiniz hakkında olumlu düşünün.

Kendinize en iyisini verin

En iyisini yiyin, en iyisini giyin, süslenin, kendinizi sağlıklı ve özgür hissedin. Kendinizi güçlü ve pozitif hissetmek için ne yapabiliyorsanız onu yapın. Kendinize yeni kıyafetler, iyi bir kitap, ya da kendinize hediye edebileceğiniz bir şey alın. Kendinize bir şeyler verme fikrini reddetmeyin.

Etrafınızı olumlu insanlarla doldurun

İstediklerini elde etmiş insanların yanındaysanız, onların olumlu elektriği sizi de etkileyecektir. Onların yaptıklarını hepimizin yapabileceğini bilin! Ama sadece kendimize inanırsak ve gerçekten istersek.

İyi yaptığınız şeylere odaklanın

Reddedilme ayrıca kendimizi yargılamakla da ilgilidir. Kendimizi yargılamalıyız, ama iyi yaptığımızı şeylere odaklanarak. Neyi yanlış yaptık ki? Nasıl ilerleriz? Bunlar kendimize soracağımız sorular olmalı.

Bu teknikler size yardımcı oldu mu? Reddedilmiş hissediyor musunuz? Reddedilme hissinden sizi kurtarabilecek tek kişi sizsiniz, hiç kimse bunun sizin yerine yapamaz. Bu hissin sihirli bir şekilde bir anda kaybolmasını beklemeyin. Kendinize inanın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.