Kendinizi Hafife mi Alıyorsunuz?

Kendinizi Hafife mi Alıyorsunuz?

Son Güncelleme: 07 Ocak, 2017

Siz de kendinize hak ettiği değeri vermeyenlerden misiniz? Pek çok insan kendini sürekli olarak hafife alır. Bu alışkanlık, onları ilerlemekten ve hayattaki amaçlarına ulaşmaktan alıkoyar. Azımsama; özgüven, özsaygı ve inanç gibi değerlerin düşük olmasından kaynaklanır.

Şimdi kendine az değer veren, kendini küçümseyen biri nasıl davranır, onu inceleyeceğiz. Eğer aşağıdaki davranışlar size tanıdık geliyorsa, onları düzeltmeye çalışın! Hayatınızı sürekli kendinizi azımsayarak yaşamayı bırakın.

“Mutlu olma vazifesi kadar gereken değerin verilmediği başka vazife yoktur.”

-Robert Louis Stevenson

İltifatları reddediyorsunuz

Alçak gönüllülük öne çıkan kişilik özelliklerinizden biri olabilir. Ama şu da bir gerçek ki, mütevazi olmanız kendinize gereken değeri vermediğinizin bir göstergesi de olabilir. “Bir şey değil” “O kadar da harika değil” veya “Önemli değil” gibi basit görünen cümleler, önemli bir sorunun habercisi olabilir.

ozguven

Hiçbir zaman kendinizi azımsamayın! İnsanların size cömertçe yaptığı iltifatları kabul edin, size iltifat ediyorlar çünkü bunu hak ediyorsunuz. Buna inanın!

Sıklıkla başkalarının fikirlerinden bahsediyorsunuz

Eğer kendinize hak ettiğiniz değeri vermeyen biriyseniz, konuşmalarınız genelde başka insanların ne yaptığından ya da söylediğinden bahseden cümlelerle doludur. Örneğin: “Kocam/karım/eşim diyor ki…”, “Öğretmenimin dediğine göre…” Bu cümleler konuşmalarınızdaki güven eksikliğinin bir göstergesi olabilir.

Ayrıca “Bana inanmıyorsan ona sor.”, “Öyle değil mi Duygu?” gibi cümleler kurarak kendi düşüncelerinizi onaylatma ihtiyacı da duyuyor olabilirsiniz. Bu ve benzeri şeyler bizleri özgüvensiz ve savunmasız bir hale getirebilir. 

Önce kendinizi düşünmekten kaçınıyorsunuz

En son ne zaman kendiniz için bir şey yaptınız? Kendilerini hafife alan insanlar, hoşlandıkları bir şeyle ilgili hemen harekete geçme özgürlüğünü kendilerine tanımaz ve kendilerini kısıtlarlar. Neden kendiniz için bir şey yapmayasınız?

Her şeyi başkaları için yapmanız gerekmiyor – siz de iyi şeyler hak ediyorsunuz! Hak ettiklerinizden kendinizi mahrum etmeyin, gereken önemi ve zamanı kendinize tanıyın. Sadece bir kereliğine! Bir deneyin. Bunun bencillikle bir ilgisi yok, bu sadece kendinize değer verdiğinizi gösterir. 

Başkalarının sizinle ilgili negatif fikirleri olduğunu düşünüyorsunuz

Köşede durmuş gülen insanların size gülüyor olabileceğini düşünmeyi ne zaman bırakacaksınız? Biri size hemen çıkma teklif ettiğinde kafanızda “Fazla uzun sürmez, beni tanıdığında kaçıp gidecek.” gibi bir algı oluşuyor değil mi? Samimi bir iltifatın, normal şartlarda sizi iyi hissettirmesi gereken bir sözün bile size acınarak yapılmış olabileceğini düşünüyorsunuz.

iltifat

Kendinize güvenin. Diğer insanların sözlerinde samimi olduğunu fark ettiğinizde ve kimsenin sizinle alay etme gibi bir niyetinin olmadığını anladığınızda, güçlenecek ve güven kazanacaksınız. Gerçek olmayan düşünceleri kafanıza takmayı bırakın. Kendinize gereken değeri vermeyen sizsiniz. Buna izin vermeyin!

Eşsiz olduğunuzu düşünmüyorsunuz

Kendini azımsayan insanların kapıldığı bir başka düşünce de kendilerinin eşsiz, benzersiz olabileceğine inanmamalarıdır. Örneğin, kendine yeterince değer vermeyen biri, insanlar ona çıkma teklif ettiğinde ya da özel bir hediye verdiğinde, bunu herkes için yapıyor olduklarını düşünür. “Ben özel değilim.” düşüncesine kapılırlar.

“Her şey böyle başlar,” “Bunu yapabilen tek kişi ben değilim,” “Diğerleri daha iyi.” gibi düşünceler kendine değer vermeyen insanların sıklıkla aklından geçirdikleri düşüncelerdir. Bu düşünceler özsaygı eksikliğine işaret eder. Kendinize güvenmelisiniz. İster inanın, ister inanmayın, siz benzersizsiniz! Çünkü hiçbir insan bir diğeriyle aynı değildir. Bu nedenle kimsenin size sıradan biriymişsiniz gibi davrandığını düşünmeyin. Eğer böyle bir davranışla karşılaşırsanız, uzak durun!

Umarız kendine değer vermeyen birinin nasıl davrandığını size tüm açıklığıyla anlatabilmişizdir. Bahsettiğimiz davranışlardan birkaçını zaman zaman yapıyor olabilir misiniz? Eğer öyleyse, düzeltin! Zaten artık kendine değer vermemenin nasıl bir şey olduğunu çok daha iyi biliyorsunuz. Bu yüzden şimdi bu davranışlardan kurtulma zamanı.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.