Hayatta Başarılı Olmak için Gereken 12 Sosyal Beceri

Hayatta Başarılı Olmak için Gereken 12 Sosyal Beceri

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2017

Hayatımızın neredeyse tüm alanlarında, diğer insanlarla etkili iletişim gücümüz, bir diğer deyişle sosyal yeteneklerimiz büyük fark yaratır. Sosyal yetenekler sosyal ortamlarda hareket edebilmemizi, kendimizi gruplara entegre edebil memizi ve etkili iletişim kurmamızı sağlar. 

En akıllı, en çekici, en hazırlıklı ya da en nitelikli kişi siz olmayabilirsiniz ama eğer sosyal açıdan yetenekliyseniz, hem bireysel hem profesyonel hayatınızda başarılı olmanız kolaylaşır. 

Neyse ki, yeni bir dil öğrenmek gibi, sosyal yetenekler de öğrenilebilir ve pratik yaparak geliştirilebilir. Bu yüzden henüz sosyal yeteneklerinize güvenmiyorsanız, hiç dert etmeyin; pratik yaparak zamanla geliştirebilirsiniz. Öğrenme süreci bazı insanlar için diğerlerine göre daha zor bir süreç olsa da, bu imkansız olduğu anlamına gelmez.

Hayatınızın tüm alanlarında hangi sosyal yeteneklerin sizi başarıya götürebileceğini bilmek istiyor musunuz? Aşağıdaki listeyi bir yere not edin – büyük ihtimalle bu yeteneklerin çoğuna zaten sahipsiniz – ve pratik yapmaya başlayın!

1 – İyimserlik

İyimserlik dünyayı pozitif gözlerle görmenizi ve negatif düşüncelerin ağırlığının altında ezilmemenizi sağlar. İyimserlik; bireysel, sosyal, eğitimsel ve profesyonel düzeyde oldukça önemlidir. En önemlisi de: pozitif enerji diğer insanları mıknatıs gibi çeker. 

2 – Merhamet

Merhamet duygusuna sahip olan insanlar başkalarının acı çekiyor olabileceğinin bilincindedir ve onların acısını dindirmek için doğal bir istek duyarlar. Bu da hayatınızın her alanında başarılı olmanıza yardımcı olabilecek bir başka sosyal yetenektir çünkü herkes, başkalarına karşı merhamet duyan insanların etrafında olmaktan mutluluk duyar.

3 – Disiplin

Disiplinli olmak demek, empoze edilen ya da sosyal açıdan kabul gören belli normlara, geleneklere, kurallara ve prensiplere uygun davranmak demektir. Disiplinli bir kişi belli bir çevrenin kurallarına gönüllü olarak uyum sağlar. Bu bir irade göstergesidir ve toplumun diğer üyeleri tarafından kabul görmeyle sonuçlanır. 

disiplin

4 – Gayret

Benjamin Franklin, “Gayret, şansın annesidir.” der. Çalışkan olmak, yaptığınız işte güvenilirlik kazanmanın tek yoludur. Biri bir şeyi başarmak için çok gayret ettiğinde bu bellidir ve ancak bu adanmışlık sayesinde saygı kazanmak mümkündür.

5 – Sabır

Günlük bazda karşılaştığımız bizi öfkelendiren olaylar, bir şekilde, diğer insanlarla ilgilidir. Trafik, geç kalma, internet ve elekrik kesintileri, gürültü… Ancak tüm bunlar olağan şeylerdir ve her yerde olur.

Bunlardan kaçınmak mümkün müdür? Belki bazen ama zor bir durumdan kaçınmak kızgın ya da öfkeli hissetmenizi engelleyecek diye bir kural yoktur. Bu yüzden de suçlu aramak yerine, sakin olun, daha fazla gürültü ve sıkıntı yaratmayın, çevrenizdeki gerginliği artırmayın. Sabırlı olun. 

6 – Nezaket

Nezaket göstermek, başkalarını sempati ve şefkatle dinlemeye açık olmak demektir. Başka insanlarla iletişim kurarken bu sosyal yetenek çok önemlidir. Başkalarını küçük görerek hayatını geçiren, kendini beğenmiş davranışlar içine giren, başkalarından iyi olduğunu düşünen insanlar sosyal açıdan ilerleme kaydedemez.

7 – İncelik

İncelik denen konseptin modası geçmiş gibi görünse de, ne denir bilirsiniz, “İnce bir davranış yüreksiz bir davranış değildir.” Bu İspanyol atasözü her şeyi açıkça ortaya koyuyor. İncelik, başkalarına karşı saygı göstermek demektir. İyi huylu, terbiyeli insanlar başarı için daha fazla fırsata sahiptir; çünkü incelik göstermek demek, başkalarına değer vermek ve saygılı olmak demektir. 

8 – Dinlemek

Başarılı insanlar yalnızca iyi konuşma yapmayı bilenler değildir. Onlar aynı zamanda harika dinleyicilerdir ve diğer insanların söyledikleri şeylere önem verirler. Dikkatlice dinleme yeteneği olmadan, hem öğrenmekte ve bilgi alışverişi yapmakta zorlanır hem de kendinizi geliştirmenizi sağlayacak yapıcı eleştirileri duyma fırsatını kaçırırsınız. 

9 – Affetmek

Bazen affetmek çok zordur. Buna rağmen hayatta başarılı olanlar denemek için çaba gösterir ve alıngan davranmamaya çalışır. Kin duygusunun ilişkilerimizi derinleştirmemizi ve çevremizdekilerle pozitif bağlar kurmamızı engellediğini unutmayın.

10 – Direnç

Direnç, duygusal acıyı ve kötü durumları aşmak için gösterilen yetenektir. Bu yetenek, hangi koşullar içerisinde olursak olalım, bize hayatta kalma ve gelişerek ilerleme gücünü verir. Dirençli insanlar için başarısızlık, yalnızca değerli bir derstir, bir son değildir.

11 – Sorumluluk

Başarılı insanlar hatalarını ve sorunlarını üstlenir, yaptıkları davranışların sorumluluğunu alır ve kendilerini geliştirmek için çalışırlar. Bu özellik, hayatın her alanında diğer insanlar tarafından takdir edilir; çünkü sorumluluk almayı bilen, kendi sorunlarının üstesinden gelebilen insanlara herkes değer verir. Bunun tam tersini yapmak diğer insanlara yük olabilir, kimse bunu istemez.

12 – Dürüstlük

Dürüst insanlar doğruyu söyler, mantıklı, adil, onurlu bir şekilde doğru davranır. Dürüstlük, bir insanın kendisine ve başkasına karşı saygı duyduğunu gösterir. Aynı zamanda sadece gerçeği söylemek değil, onu kabul edebilmek anlamına da gelir. Bu sosyal yetenek kendimize olan güvenimizi artırır, bu da çok önemlidir. Eğer başkaları size güvenirse, her yaptığınız işte başarıyı yakalayıp, daha güvenilir hale gelebilirsiniz.

“Başarıya götüren formülün en önemli malzemesi, insanlarla iyi geçinmeyi bilmektir.”

– Theodore Roosevelt


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.