Duygusal Bağımlılık Nedir?

Duygusal Bağımlılık Nedir?

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2016

Duygusal bağımlılık, bir kişinin başka bir kişiye duygusal olarak bağlı olduğu psikolojik bir durumdur. Bu durum hiçbir şekilde olumlu değildir.

Neden kendiniz için bir karar veremiyorsunuz? Neden her şeyin sizin kontrolünüz altında olması gerekiyor ve bir şey elinizden kayıp gittiğinde dünyanız başınıza yıkılmış gibi hissediyorsunuz? Neden yalnız olamıyorsunuz? Bu ve benzeri sorular duygusal bağımlılık içerisinde olan insanlara sorabileceğimiz sorulardır.

“Özgürlük sorumluluk demektir; bu yüzden çoğu insan özgür olmaktan korkar.”
-George Bernard Shaw-

Duygusal bağımlılık içinde olan insanlar aşağıdaki davranışları ve tutumları sergiler.

Güvensizlik

Duygusal bağımlılık içinde olan insanlar, kendilerini bırakıp başkaları için yaşar. Başkalarının verdikleri kararlara güvenirler, herkesin fikrini alıp, bu fikirlere kulak verir, kendilerine gerektiği kadar değer vermezler.

Duygusal bağımlılık içindeki insanlar için diğerleri daha önemlidir. Her zaman “O benim yerimde olsaydı ne yapardı?”, “O olsa nasıl davranırdı?” gibi soruları kendilerine sorarlar. Kendileri için düşünmekten yoksundurlar.

Kontrolcülük

Gördüğümüz gibi, duygusal bağımlılığı olan biri, her zaman kendisinin adına başkaların karar vermesine ihtiyaç duyar. Bu olmadan yaşayamadıkları için, herkesi ve her şeyi kontrol altında tutabilmek için zamanla kontrolcü ve çıkarcı birine dönüşürler. Kimsenin kendilerini bırakmasına tahammülleri yoktur – yanlarında biri olmadan yapamazlar!

Kendinden şüphe duyma

Duygusal bağımlılık duyan insanlar hayatla ve dünyayla tek başlarına yüzleşemezler. Başka birine duygusal bağımlılık duymadan nasıl yaşayacaklarını bildiklerinden bile emin değillerdir.

Korkuları ve güvensizlikleri nedeniyle karar vermek onlar için imkansız hale gelir. Başlarını yaslayacak bir omuz olmadan yaşamak onları o kadar korkutur ve endişelendirir ki, her zaman o boşluğu dolduracak birini ararlar.

bagimlilik

Duygusal bağımlılığın üstesinden nasıl gelinir?

Eğer birinin hayatımızın merkezi olduğunu, varlığımızın sebebi olduğunu ve onlar olmadan hayatla başa çıkamayacağımızı hissediyorsak ne yaparız? Duygusal bağımlılıktan kurtulmak mümkün müdür? Bu sorunun cevabı “Evet”tir.

Öncelikle kendinize hayatınızın neden tek başına bir anlamı olmadığını düşündüğünüzü sorun. Kendinize güvenmeyi sizin için imkansız hale getiren ne? Yetersiz hissetmenize sebep olan şeyin ne olduğunu kendi içinizde arayın ve doğru olup olmadığını sorgulayın. Başkalarından daha az değerli değilsiniz.

Duygusal bağımlılık duyan biri olarak, aklınıza “Bilmiyorum.”, “Yapamam.”, “O nasıl yapılacağını bilir.” gibi şeyler takılacaktır. Bu tür düşüncelere karşı direnin ve dayanıklı olun.

Kimse her şeyi bilmez, kimse her şeyin nasıl yapılacağını da bilemez. Ancak hepimizin yapabileceği bir şey var: Öğrenmek. Her küçük şey için yardım aramayın, başka insanlara bel bağlamayın. Bağımsız olmaya çalışın.

Şartlar bazen hepimizi zorlar, bu herkesin başına gelebilir! Önemli olan onları nasıl düzeltebileceğinizi bilmek, kendi başımıza onların üstesinden gelebilmektir. Özgüven sahibi olmak çok önemlidir. Her zaman başkalarının desteğine güvenemeyiz.

Güçlü yanlarınızı tanıyın ve onları kullanın. Kendinizi daha değerli kılmak için güçlü yönlerinizi geliştirin ve kimseye bağlı olmayın.

Her gün mutlu olmak için bir neden arayın. Başkalarını rol modeliniz olarak görmeyi bırakın. Herkes benzersizdir. Siz hayatınızı benzersiz bir hale getirin.

Direnin. Bu elbette zor ama imkansız değil. İlerlemeye devam edin. Her zaman güvenecek birini bulamayacaksınız ve o zaman geldiğinde dünyanız başınıza mı yıkılacak?  Hayır. Siz güçlüsünüz, akıllısınız ve sorumluluk duygusuna sahipsiniz.

Başka kimseye bakmanıza gerek yok. Hayatınızı sürdürmek için kimseye ihtiyacınız yok. Hayatınızı yaşayın, kendinize değer verin, benzersiz olun. Hayatınızın sizden başka kimseye bağlı olmasına izin vermeyin.

Duygusal açıdan bağımlı mı hissediyorsunuz? Eğer öyleyse, umarız bu ve diğer tavsiyeler işinize yarar. Başkalarına duyduğunuz bağımlılığın üstesinden gelmek zor olabilir ama bu, bağımsız olmanın vereceği özgürlüğü deneyimlemeye değer. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.