Depresyon Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

Depresyon Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2016

Depresyon, duygusal durumumuzda değişikliklere neden olan ve yaşamımızın tüm alanlarını etkileyen bir zihinsel rahatsızlıktır. Depresyon ile beraber, üzgün, kırgın, umutsuz hisseder, hiçbir şey yapmak istemeyiz. Ne yazık ki günümüzde bu durumdan yakınan insan sayısında bir artış vardır. Bunun nedenlerinden biri genetik ve psikolojik faktörlerdir.

Ama depresyon hakkında gerçekten ne kadar bilgiye sahibiz?

Aşağıda farklı depresyon türlerini açıklayacağız. Ama önce birçok farklı depresif bozukluklara bakacağız.

Depresif bozukluklar

Depresyonu tetikleyecek olgular ile ilgili bir fikrimiz var, ancak bu hastalık kendini farklı şekillerde gösterebilir. Kimi insanlar depresyon ile normal bir şekilde yaşayabilirken, neden diğerleri bunu başaramıyor? Cevap, kısmen de olsa, kişinin muzdarip olduğu depresif bozukluk türü ile ilgilidir.

Majör Depresif Bozukluk

Depresyonun semptomları, sizi çalışmaktan, ders çalışmaktan, uyumaktan ve yemek yemekten alıkoyar. Sizi mutlu eden aktiviteler, artık bir eğlence kaynağı değildir. Bu rahatsızlığı bulunan kişiler, kendi hayatlarını idame ettiremeyecek noktaya gelene kadar, dış dünyaya kapanırlar. Bu bozukluk bir insan ömründe sadece bir kez de meydana gelebilir, kişi hayat boyunca sürekli olarak da bu rahatsızlıkla karşılaşabilir.

Distimik Bozukluk

Bu bozukluğun bir özelliği, semptomlarının en az iki yıl sürmesidir. Daha az tehlike arz eder ama daha uzun sürer. Kişinin belirli günlük aktiviteleri yapmasını engellemez. Yine de ‘normal’ bir yaşamın gelişimini kısıtlayabilir.

Bipolar Bozukluk

Bu bozukluk aşırı ruh hali değişiklikleri ile tanımlanır. Bipolar bozukluğu olan bir kişinin önce sevinçten havalara uçması sonra da depresif bir hale bürünmesi muhtemeldir. Duygu geçişleri, bipolar bozukluğu olan bireyde depresif semptomlara neden olmaktadır.

Mevsimsel Duygusal Rahatsızlık

Mevsimsel duygusal rahatsızlık, genellikle kış aylarında, aydınlık saatler azaldığında zaman zaman görülebilir. Baharın gelmesi ile beraber kaybolur.

Depresyon Türleri

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, depresyon belirli semptomlarla tanımlanır. Peki, depresyona neden olan tutumlar, olaylar, düşünceler ve durumlar nelerdir? Aşağıdakiler, nedenlerine göre, depresyonun belirli türleridir.

Tepkisel depresyon

Kişinin hayatında bir kayıp olduğunda meydana gelen ve en çok görülen depresyon türüdür. Bu kayıp bilinçli ya da bilinçsiz olabilir; örneğin bir iş, arkadaş, ya da eş kaybedilmiş olabilir. Kişi bu kaybın üstünden gelemez ve ona alışamaz. Sanki acı sürekli artar ve insanda sürekli mutsuz ve umutsuz hisseder.

Bu depresyon türü en çok kimlerde görülür? Kendisinden emin olmayan, içe kapanık ve çok duyarlı insanlar bu durumdan en çok muzdarip olanlardır. İçlerine kapanıp, kendilerini mutsuzluktan kurtaramazlar.

Tükenmişlik depresyonu

Bu depresyon fiziksel ve zihinsel tükenmişliğin bir birleşiminden kaynaklanır. Sürekli olarak bir rekabet, talepler, kendini geliştirme baskısı, zamanın yetersizliği ve stres ile boğuşup duruyoruz. Tüm bunlar zihinsel yorgunluğa ve bazı durumlarda tükenmişliğe neden olur; bu da bazı durumlarda depresyona neden olabilir.

Bundan kimler etkilenir? Genellikle ergenler ve beyaz yakalılar, özellikle üst yönetim mensupları.

Geçmişe özlem depresyonu

Geçmişe özlem depresyonu yaşlandıkça yavaş yavaş meydana çıkar. Bu depresyona maruz kalan insanlar, yaşamlarına bakıp neyi başaramadıklarını, neyi çözemediklerini ve farklı bir yol izleseler neler olabileceğini düşünür dururlar. Tüm bu endişeler geçmiş ile ilgilidir. Birçoğu, sahip olduklarının tam olarak hakkını veremediklerini düşünürler. Kendilerini boş ve zamanlarını boşa harcamış hissederler. Değerli zamanları çabucak gelip geçmiştir ve artık çok az vakitleri kalmıştır.

Bu depresyon türü genellikle elli yaş üzerinde görülür. Bu yaştan sonra geçmişe ait şeyleri hatırlar ve düşünürler.

Hata ya da suçluluk depresyonu

Hayatımızın bir noktasında, yaptığımız hatalardan ötürü kendimizi kötü hissettiğimiz olmuştur.  Farklı bir yol izleyememenin ve affedilememenin bazı insanları depresif bir hale sokması muhtemeldir.

Doğum sonrası depresyon

Bu durum doğumdan sonra meydana gelir. Doğumdan sonraki ilk ay içerisinde, daha önce ifade edildiği gibi, kadınlar majör depresif bozukluk yaşayabilirler. Bazı durumlarda, anneler, bebeklerine yeterli bakım ve ilgili gösteremeyeceklerini düşünerek bebeklerini kabullenemezler.

Yazımızda, depresyonun farklı özelliklerinden, çeşitli depresif bozukluklar ve depresyon türlerinden bahsettik. Bazıları diğerlerinden daha ciddi olsa da, hepsi aynı semptomları gösterir. Bazı depresyon türleri dış faktörlerden, diğerleri ise kişisel değişikliklerden, bir kısmı da genetik kökenlerden gelir. Depresyonun belirli tek bir nedeni olmadığını ve çeşitli belirtileri ve tetikleyicileri bilmek önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.