Logo image
Logo image

Cinsel İsteksizliğin 5 Nedeni

3 dakika
Cinsel İsteksizliğin 5 Nedeni
Son Güncelleme: 21 Ocak, 2017

Cinsel isteksizlik neden ortaya çıkıyor? Yaşamın olağan stresinden dolayı cinsel isteğimizde azalma meydana gelebilir. Peki bu konuda ne yapabiliriz?

Arzu ve cinsel uyarılma birbirlerini tetikleyen iki unsurdur. Bu nedenle, arzu çok önemlidir. Yine de, cinsel uyarılma olmadan arzu yaşayabilir ve tam tersine cinsel olarak uyarılmış olsak da herhangi bir arzu hissetmeyebiliriz.

Bu yazıda bizi cinsel arzudan yoksun bırakan sorunlara ve çözümlerine değineceğiz. Sakın kaçırmayın!

“Aşk, arzu eksikliğini affetmez.”

– Francis Picabia

1. Cinsellik hakkındaki korkular

Cinsel istek bir çok kaygı nedeniyle azalabilir: hamile kalma ihtimali, yeterince iyi performans sergileyememe, kendinden utanma korkusu vb. Bu korkular bilinçli ya da bilinçsiz olabilir ve bir travma yüzünden vuku bulabilir.

Some figure

Önemli olan bu korkuların üstesinden gelebilmek adına onları kabul etmektir. Kendi korkularımızın ne kadar çok farkında olursak, onları o kadar çabuk çözüme kavuşturabiliriz. Sakın ola korkularınıza yenik düşmeyin. Korkularınızın sizi tatmin edici ve doyurucu bir cinsel yaşamdan mahrum bırakmasına izin vermeyin.

2. Stres ve kaygı

Daha önce belirttiğimiz gibi, stres ve kaygı, cinsel arzu eksikliğine neden olan faktörlerdir. Yerleşik bir rutine kapılmak ve sürekli aynı şeyleri tekrarlamak bu durumu tetikleyebilir. Aşırı yoğun iş hayatı, rutin işlerinizde sıkışıp kalmak… Biraz ara vermenin zamanı gelmedi mi?

Çalışmak, tabii ki de gerekli ve olumlu bir şeydir, ancak hayatınızı yönlendirmesine ve tanımlamasına izin vermeyin. Stres ve kaygılarınızın, eşiniz ile cinsel isteğiniz bazında sorunlar açacak kadar yaşamınızı ele geçirmesine müsaade etmeyin. 

3. Cinsellik hakkındaki yanlışlar

Hala cinselliğinizden utanıyor musunuz? Çok müstehcen olduklarını düşündüğünüzden kimi pozisyonlardan kaçınıyor musun? Sevdiğiniz insan ile beraber olmanın ayıplanacak bir yanı yok ki! Bu inançları ve tabuları bir kenara koyun ve cinselliğinizin tadına varın!

Yasakları ve sınırları düşünmek yalnızca bir sinir harbine dönüşecektir. Algılarınızı açın ve anın tadını çıkarın. Kültürel olarak bize dayatılan önyargılardan uzak durmaya gayret edin.

4. İletişim sorunları

Çoğu çift, iletişim problemleri yaşar. Çiftlerin birbirleriyle konuşması, birbirini daha yakından tanıması ve birbirlerine güvenmeleri gerekir. Eğer böyle olmaz ise, cinsel arzuların eriyip gitmesi gayet normaldir. Çünkü çiftler yavaş yavaş, birbirlerine yabancılaşır.

Some figure

5. Fiziksel problemler

Bazı insanlar, bazı cinsel sorunlarından ötürü kendilerini tatminkar bir cinsel hayattan mahrum bırakan bir yaşamı idame ettirmek zorunda kalabilirler. Bu sorunlar; iktidarsızlık, vajinismus, geçmiş ilişkilerden kaynaklanan travmalar ve benzerleridir.

Bu vakalarda, sorununuza bir çare üretmek ve üstesinden nasıl geleceğinizi göstermek adına, konuyu bir doktor ile konuşmak en iyi çözümdür. Doktora gitmekten ve cinsel sorunlarınızdan bahsetmekten korkmayın. Utanılacak bir şey yok! Cinsel hayatınızı düzene sokmak sizin hakkınız!

Cinsel arzunun azalmasına neden olan diğer nedenler

Hayatımızın çeşitli aşamalarında cinsel arzumuz azalabilir ve bu konuda elimizden hiçbir şey gelmez. Menopoz dönemi, iyi bilinen bir örnektir.

Bu durum ile ne zaman ve nasıl yüzleşileceğini bilmenin önemi oldukça büyüktür. Belki de hayatınızı daha rahat bir pencereden, cinsel arzularınız ile cebelleşmeden izlemek size çok iyi gelecektir.

Başka bir örnek, kadınların adet zamanları ile ilgili olabilir. Ağrı ve rahatsızlık durumlarda, cinsel istek genellikle azalır. Aynı şekilde, çeşitli ilaç türleri cinsel istekte azalmaya neden olabilir.

Bu nedenlerin yukarıdakilerden farkı ne? Bu nedenlerin belirli bir süreleri vardır; cinsel arzuda geçici bir düşüşe neden olurlar, ancak daha sonra durum normale döner. Buna karşılık, ilk 5 maddedeki sorunlarla boğuşuyor ama bunları çözmek adına hiçbir şey yapmıyorsanız, hayatınızın sonuna kadar onlarla yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Cinsel arzularınızda hiç azalma oldu mu? Cevabınız evet ise sorunuzu çözebildiniz mi? Nasıl bir yol izlediniz ?