Büyük Beklentilerin Acısından Kendinizi Koruyun

Büyük Beklentilerin Acısından Kendinizi Koruyun

Son Güncelleme: 02 Şubat, 2017

Kafamızdaki fikirlerden bir dünya oluşturmakta ustayız. Üniversiteye gidersiniz ve mezun olur olmaz harika bir iş bulmayı hayal edersiniz. Bir ilişkiye başladıysanız, hayatınızın o kişiyle nasıl olacağını düşünürsünüz. İşte hayattan böylece, en güzel senaryoları bekleyerek geçer gideriz.

Hiç de kötü bir şey değil bu. Tam tersine, hayatta başarılı olmak için hedefler belirlemek gerekir. Kendinize meydan okumazsanız, ilerleyemezsiniz.

“Acı çekmek korkunç ve travmatik bir şeydir, bizi öfkelendirir, göklere yumruk sıktırır ve öfkemizi boşaltmak için ağlatır. Fakat bu süreçte hiç hayal edemeyeceğiniz yeni bir yarın keşfedersiniz.”

– Rob Bell

Sorun şu ki istediklerimiz konusunda daima gerçekçi davranmayız. İşleri adım adım halletmeye çalışırsanız, büyük beklentileriniz karşılanmadığında acı çekmekten kurtulursunuz.

Gerçekçi hedefler oluşturun

Aşırı yüksek beklentilerin acısından kaçınmak için gerçekçi hedeflere yoğunlaşmanız gerekir. İşin sırrı, yüksek ihtiraslarınız ve fırsatlarınız arasında denge kurmaktır. Belirlediğiniz yüksek hedefleri başaramayacağınızı söylemiyorum. Ama az çaba göstererek hemen başarılı olamazsınız.

“Bir gaye, amaç, hedef günün eylemini ve yarının sonucunu belirlemek için kullanılır.”

– Peter Drucker

Hayranlık duyduğunuz kimseleri düşünün. Hepsinin adım adım işe başladığını göreceksiniz. Partnerinizle düğün planı yapmadan ve çocuklarınıza vereceğiniz isimleri belirlemeden önce onunla altı ay geçirin.

kadin-seridi-geciyor

Bütün dikkatinizi küçük hedeflere yoğunlaştırırsanız, bitiş çizgisine ulaşmak için mükemmel yolu oluşturmuş olursunuz.

“Hayatın hiçbir şeye değmeyeceğini söyleyenler yanlış düşünüyor, çünkü bu kişiler aslında elde etmeye değmeyecek hedefleri olduğunu söylemiş oluyor. Hiç durmadan uğruna mücadele etmeye değer bir hedef belirleyin kendiniz için. Daima hedeflerinizin bir listesini yapın, birini gerçekleştirince sonrakiyle devam edin.”

– Maxwell Martz

Başarılarınızı Ölçmek İçin Kendi Sisteminizi Kurun

Büyük beklentilerimizin çoğu, eğitimimizden kaynaklanmaktadır. Son model bir araba ve büyük bir ev sahibi olmanın başarı göstergesi olduğunu öğrendiyseniz, bunun için uğraşırsınız.

Peki ama başarı sizin için ne demek, hiç düşündünüz mü? Başarıyı nasıl ölçüyorsunuz?

İnanması zor ama dışarıdan çok başarılı gözüküp de duygusal anlamda hiç tatmin olmayan birçok kişi var.

Belki de o lüks sitedeki büyük evi almak için girdiğiniz borç yüzünden mutsuz olacaksınız. Bu durumda, duygusal ve finansal bakımdan büyük bir acı yaşayacaksınız.

Şimdi durup başarıyı nasıl ölçtüğünüzü bir düşünün. Şunları temel alarak ölçüyor olabilirsiniz:

  • Etrafınızda bulunan ve önemsediğiniz kişilerin sayısı
  • Banka hesabınızdaki para miktarı
  • Ailenizle geçirdiğiniz zaman
mutlu-kadin

Bunlar sadece birkaç seçenek. Başkaları tarafından baskı altında hissetmeden kendi ölçüm sisteminizi bulmalısınız.

“Sanki hayatın tek amacı buymuş gibi gençlere başarıdan söz etmeyi bırakın. Okulda ve hayatta çok çalışmanın tek nedeni, sonucun yaşattığı sevinç ve bu sonucun toplum için değerini bilmektir.”

– Albert Einstein

Hevesler hayatta önemli bir yer tutar

Hayattan beklediklerinizi azaltmanız gerektiğini söylüyorum sanmayın. Aksine, beklentileriniz sayesinde ilerleyerek daha iyi bir insan olabilirsiniz.

Önemli olan istediğiniz ve sizi mutlu eden şeyler için hedefler belirlerken gelişmeniz. Bu yolda kendinizi ve istediklerinizi unutursanız, acı çekmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Ne olursa olsun, şunu unutmayın: hikayenizin başkahramanı sizsiniz ve hiçbir şeyin bu görevi sizden almasına izin vermeyin.

“Kendinize inanmalısınız. İşin sırrı budur. Yetimhanede yaşadığım ve sokaklarda yiyecek aradığım zamanlarda bile, o zamanlarda bile kendimi dünyanın en büyük oyuncusu olarak görürdüm. Kendinize mutlak şekilde güvenmedikçe, başarısızlığa mahkumsunuz.”

– Charles Chaplin


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.