Acı Veren Duygulardan Kurtulmanın 4 Yolu

Acı Veren Duygulardan Kurtulmanın 4 Yolu

Son Güncelleme: 27 Mart, 2017

Acı, kaçamayacağımız bir şeydir. Duygular hem pozitif hem de negatif olabilir. Ancak kimi zaman negatif duygular, başa çıkamayacağımız bir ağırlıkta olur.

Bu nahoş duygusal acı, çoğu zaman fiziksel acıdan bile kötü olur. İşte bu nedenle, bazı insanlar bir şeyleri yumruklayıp avazları çıktığı kadar bağırarak, aşırı durumlarda ise kendilerine zarar vererek bu acıyı hafifletmeye çalışırlar.

“Başkalarının hayatını asla yargılayamayız çünkü herkes yalnızca kendi acısını ve birçok şeyden feragat edişini bilir.”

– Paulo Coelho

İyimser ve pozitif olmayı seçerek, duygusal acıyı kontrol edebilir ve aşabilirsiniz. Bugün sizlerle duygusal acıyı aşmak için uygulayabileceğiniz dört stratejiyi paylaşacağız.

1. Durumla yüzleşin

Çoğu zaman, farkında olmadan içinde bulunduğumuz durumu inkar ederiz. Bu tamamen normal bir tepkidir, zira yaşadığımız acıdan uzaklaşmaya çalışmak, kaçınılmazdır.

Ne var ki, bu duygusal acının derin bir yara halini almasını istemiyorsanız, yaşadıklarınızı kabul etmeniz, bunların nedenini ve duruma nasıl çözüm bulacağınızı anlamanız gerek.

Durumun farkına vardığınızda, bunları kabullenebilmek için meselelere farklı açılardan bakmayı deneyin. Böylece gerçeği görebilmeniz kolaylaşır.

“Büyük güçlükleri aşma sanatı, çalışarak ve küçük meseleleri ele alma alışkanlığıyla kazanılabilir.”

– Cristina Trivulzio di Belgiojoso

Ayrıca dikkatinizi bu duygusal acıdan başka yöne çevirmeye çalışmamalısınız. Bunu iyileşmeyen, iltihap kapıp yeniden kanayan bir yaraya benzetebiliriz.

2. İçinizi Dökün 

Kabul etmek istemeseniz de size işkence eden ve acı çektirip duran acılardan kurtulabilmek için içinizi dökmeniz gerek.

Bunun için rahatlamak amacıyla şu teknikleri uygulayabilirsiniz:

  • Sizi samimiyetle dinleyecek biriyle konuşun.
  • Elinize bir kağıt kalem alıp hiç anlamı olmasa bile bir şeyler karalayın.
  • Bir yastığa kapanıp bağırın.
  • Dışarı çıkıp egzersiz yapın. Böylece kafanızı boşaltarak acılarınızla daha iyi yüzleşebilirsiniz.
  • Biraz müzik dinleyin. 
  • Bir şeyleri kırın. Bir parça kağıt alıp yırtabilir ya da elinizde buruşturabilirsiniz. Bu bile size yardımcı olacaktır.

Bütün bu teknikler sayesinde rahatlayabilirsiniz. Kendi tekniklerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz? Elbette, çok daha fazla ve etkili yöntem mevcut. Sizin için hangileri işe yarıyor?

3. Pozitif olanı bulun 

Her zaman için olumsuzluklardan pozitif şeyler çıkarabiliriz. Mesela, bir arkadaşımız bize ihanet etmiş olabilir. Ama bu olumsuz olay bize ileride arkadaşlarımızı seçerken daha dikkatli davranmayı öğretir.

Duygusal anlamda acı çekmenize neden olan her şey, sizi olgunlaştırabilir de. Başarısız ve acı verici bir ilişkiden, hayal kırıklıklarından ders çıkarırız ve bu dersler sayesinde daha dikkatli, olgun kişiler haline gelerek hayatta gerçekten ne istediğimizi ve nelerden uzak kalmamız gerektiğini öğrenebiliriz.

“Yenilginin pozitif bir yanı vardır: asla kesin değildir.”

– José Saramago

Negatif deneyimler, ders çıkarmamız ve gerçekten olmak istediğimiz kişi olabilmemiz için vardır. Bu deneyimler sayesinde, negatif anlarda yeni bir şey öğrenip hayatımızda ilerleyebiliriz.

4. Acınızın sizi tanımlamasına izin vermeyin 

Tek bir adım atmanız gerek. Hepimiz bu durumu yaşıyoruz ve atacak daha çok adım olacak. Birçok acı verici durumu yaşayan duygusal varlıklarız ama sırf bu yüzden vaz mı geçeceğiz?

Acılarla yüzleşecek, ders çıkaracak  ve size getireceği pozitif şeylerden beslenecek güce sahipsiniz.

Acınızı, motivasyon ve güç kaynağı olarak görün. Hissedip benimseyeceğiniz ve böylece sizi çok daha güçlü ve olgun bir hale getirecek bir şey olarak algılayın.

Acının sizi yok etmesine asla izin vermeyin. Size üstün gelmesine müsaade etmeyin. Siz, eninde sonunda geçip gidecek olan bu zor anlardan daha güçlüsünüz.

“Acı, kaçınılmazdır. Acı çekmek ise size kalmış.”

– Gautama Buddha

Daima sizi dinlemek isteyen, güvenebileceğiniz birini arayın. Her şey paylaşıldığında daha kolay aşılır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.